Održana 2 predavanja o prevenciji ugriza od zmija te edukacije “Prva pomoć u kriznim situacijama i susretu s reptilima” i “Zaštita životinja u njihovom prirodnom staništu”

Projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice prožet je različitim aktivnostima kojima se nastoji postići cilj projekta te opći i specifični ciljevi Poziva. Jedna od aktivnosti je i Mala građanska akcija koja se sastoji od 10 predavanja o prevenciji od ugriza zmije u različitim gradovima na području četiri županije: Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska. U razdoblju od 20. ožujka do 16. svibnja 2022. održana su 2 predavanja: u Otoku i Osijeku. Predavanja izvodi predsjednik Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac, uz potporu voditelja projekta, a sudionici su svi građani koji imaju interes za ovo područje djelovanja. Koncept predavanja: Sudionici na početku predavanja dobivaju kratke informacije o projektu i projektnim aktivnostima, nakon čega predsjednik započinje s konkretnim izlaganjem o vrstama posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj, kako ih prepoznati, što učiniti u susretu sa zmijom i kod zmijskog ugriza, koga pozvati u pomoć i slično. U završnim minutama predavanja sudionici postavljaju pitanja na koja predsjednik spremno nudi stručne odgovore. Predavanja su otvorenog tipa na način da omogućuju interakciju sudionika i predavača, postavljanje dodatnih pitanja i raspravu. Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac, osim održavanja projektnih aktivnosti, provodi i redovne aktivnosti Udruge, o kojima rado govori na predavanjima u sklopu male građanske akcije. Na taj način, sudionici dobivaju širu sliku o tome kako se ponašati prilikom susreta sa zmijom, kako prevenirati ugriz od zmije i slično.

Predavanje u Otoku okupilo je različite aktere Osnovne škole Komletinci: i profesore i učenike, a održano je 25. ožujka 2022. upravo u školskim prostorijama. U ponedjeljak, 16. svibnja 2022. godine održano je predavanje u Osijeku za 21 osobu. Zaključno s predavanjem u Osijeku, u okviru Male građanske akcije održano je 5/10 predavanja, a u daljnjoj provedbi projekta očekuju nas predavanja u Vinkovcima, Pakracu, Županji, Vukovaru i Našicama.

Osim aktivnosti Male građanske akcije, održana je edukacija Prva pomoć u kriznim situacijama i susretu s reptilima za volontere, koju je održala medicinska sestra te edukacija Zaštita životinja u njihovom prirodnom staništu pod vodstvom predsjednika Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac.

Projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice provodi Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac  na području Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u partnerstvu s Općinom Bukovlje, Općinom Oprisavci i Udrugom Slavonski planinari. Cilj projekta je jačanje uloge, kapaciteta i suradnje organizacija civilnog društva na području Slavonije za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama. Kroz projekt će se jačati organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave u četiri područja ESF-a: obrazovanje, zapošljavanje, socijalno uključivanje i dobro upravljanje, i to kroz različite edukacije, predavanja, aktivnosti javne kampanje, e-learning, edukacije za volontere itd. Vrijednost projekta je 407.011,03 HRK, a traje 18 mjeseci (od studenog 2021. do ožujka 2023. godine).

Projekt sufinancira Europska unija (85 %) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac.

Otok, 25. ožujka 2022.
Osijek, 16. svibnja 2022.
Prva pomoć u kriznim situacijama i susretu s reptilima

Zaštita životinja u njihovom prirodnom staništu