Održana dva predavanja o prevenciji ugriza od zmije i edukacija Timski rad: osnova za stvaranje vrijednosti

U sklopu projekta Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice redovito se održavaju planirane aktivnosti, pa je tako mjesec ožujak bio rezerviran za nekoliko edukativnih aktivnosti: dva predavanja u okviru male građanske akcije, koja se odnose na prevenciju ugriza od zmije, te edukaciju Timski rad: osnova za stvaranje vrijednosti.

Predavanja o prevenciji ugriza od zmije održana su u Đakovu i Novoj Gradiški, a ideja cjelokupne male građanske akcije i jest da provode u različitim gradovima  na području Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Predavanje u Đakovu održano je u četvrtak, 3. ožujka 2022. godine u prostorijama planinarskog doma, pod vodstvom predsjednika Udruge Zmijolovac koji ima dugogodišnje iskustvo u ovom području djelovanja. Na predavanju koje je trajalo 2 sata sudjelovalo je 13 osoba zainteresiranih za ovu tematiku. Hrvatsko planinarsko društvo Stmac bilo je „domaćin“ predavanju o prevenciji ugriza od zmija u Novoj Gradiški. Održano je 18. ožujka 2022. godine za 18 sudionika, pod vodstvom predsjednika Udruge.

Sva predavanja koncipirana su na način da se sudionici na početku upoznaje s informacijama o projektu i projektnim aktivnostima, nakon čega predsjednik započinje s konkretnim izlaganjem o vrstama posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj, kako ih prepoznati, što učiniti u susretu sa zmijom i kod zmijskog ugriza, koga pozvati u pomoć i slično. U završnim minutama predavanja sudionici postavljaju pitanja na koja predsjednik spremno odgovara i nudi stručne odgovore. Kroz završna pitanja, sudionici usmeno evaluiraju aktivnost i izražavaju zadovoljstvo ovakvim tipom aktivnosti i edukativnih predavanja, jer je svakako bitno da „običan čovjek-laik“ nauči kako se ponašati u susretu sa zmijom.

Osim predavanja, u sklopu projekta je održana edukacija Timski rad: osnova za stvaranje vrijednosti pod vodstvom edukatorice s iskustvom u provedbi neformalnih edukacija, i to 19. i 20. ožujka 2022. godine. Edukaciji je prisustvovalo 10 osoba (predstavnika organizacija civilnog društva, zaposlenika i/ili volontera, predstavnika partnerskih organizacija). Kroz dvodnevnu edukaciju sudionici su naučili osnove timskog rada, suradnje i vodstva, kako stvoriti klimu  povjerenja i suradnje i kako izgraditi učinkovitu komunikaciju. Na kraju predavanja održana je evaluacija kojom su sudionici izrazili zadovoljstvo ovakvim tipom edukativnih aktivnosti. Po završetku edukacije, sudionici su dobili potvrdu o sudjelovanju na istoj.

Podsjetimo, projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice odobren je u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, a provodi ga Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac u suradnji s partnerima: Općinom Oprisavci, Općinom Bukovlje te Udrugom Slavonski planinari, i to od 25.11.2021. do 25.2.2023. godine. Projekt sufinancira Europska unija (85 %) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac.

Predavanje u Đakovu
Predavanje u Novoj Gradiški
Edukacija Timski rad: osnova za stvaranje vrijednosti