Održane prve edukativne aktivnosti na projektu: predavanje u sklopu Male građanske akcije o prevenciji ugriza od zmija i edukacija Upravljanje ljudima, vremenom, konfliktima i stresom

Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac već tri mjeseca provodi projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Cilj projekta je jačanje uloge, kapaciteta i suradnje organizacija civilnog društva na području Slavonije za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama. Kroz projekt će se jačati organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave u četiri područja ESF-a: obrazovanje, zapošljavanje, socijalno uključivanje i dobro upravljanje, i to kroz različite edukacije, predavanja, aktivnosti javne kampanje, e-learning, edukacije za volontere itd.

U sklopu projekta održane su prve edukativne aktivnosti: predavanje o prevenciji ugriza od zmija u Požegi (Mala građanska akcija) te edukacija Upravljanje ljudima, vremenom, konfliktima i stresom.

Predavanje je održano 26. siječnja 2022. godine u prostorijama Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica u Požegi, pod vodstvom predsjednika Udruge Zmijolovac, u trajanju od 2 sata, za 13 osoba. Sudionici su na početku dobili kratke informacije o projektu i projektnim aktivnostima, nakon čega je predsjednik započeo s konkretnim izlaganjem o vrstama posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj, kako ih prepoznati, što učiniti u susretu sa zmijom i kod zmijskog ugriza, koga pozvati u pomoć i slično. U završnim minutama predavanja sudionici su postavljali pitanja na koja je predsjednik spremno ponudio stručne odgovore. Ovo predavanje samo je jedno od 10 koji će se provesti na području Slavonije kao dio Male građanske akcije.

Edukaciju Upravljanje ljudima, vremenom, konfliktima i stresom održala je edukatorica s iskustvom u provedbi neformalnih edukacija, i to 29. i 30. siječnja 2022.u restoranu My place u Slaovonskom Brodu. Edukaciji je prisustvovalo 12 osoba (predstavnika organizacija civilnog društva, zaposlenika i/ili volontera, predstavnika partnerskih organizacija). Kroz dvodnevnu edukaciju sudionici su naučili kako učinkovito upravljati vremenom, kako upravljati odnosima konstruktivno, čak i ako se s nekim ne slažemo, kako prepoznati probleme i korake za rješavanje istih. Upoznati su s tehnikama nošenja sa stresom te svim stavkama upravljanja ljudima (osnove komunikacije, komunikacija tima, poticanje motivacije itd.).

Sve edukacije i aktivnosti pomno su osmišljene da odgovaraju potrebama organizacija civilnog društva i jačanja njihovih kapaciteta kako bi učinkoviti mogli odgovoriti na potrebe lokalne zajednice. Kroz provedene edukacije, kampanju i malu građansku akciju ojačat će se OCD-i i JLS-ovi, njihovi volonteri i suradnici s manje razvijenih područja RH te ih tako učiniti sposobnim za kreiranje održivih planova rada, provođenje volonterskih akcija i zagovaranje javnih politika.

Projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice odobren je u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, a provodi ga Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac u suradnji s partnerima: Općinom Oprisavci, Općinom Bukovlje te Udrugom Slavonski planinari, i to od 25.11.2021. do 25.2.2023. godine. Podsjetimo, projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice sufinancira Europska unija (85 %) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac.

Predavanje o prevenciji ugriza od zmije
Edukacija – Upravljanje ljudima, vremenom, konfliktima i stresom