Posljednji dani projekta „Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice“!

Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac privodi kraju projekt pod nazivom „Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice“, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Cilj projekta je ojačati ulogu, kapacitete i povećati suradnju organizacija civilnog društva na području Slavonije za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama. U tom smislu kroz projekt su ojačani predstavnici organizacija civilnog društva i jedinica lokalne i regionalne samouprave u sljedećim područjima Europskog socijalnog fonda: zapošljavanje, socijalno uključivanje, obrazovanje i dobro upravljanje.

Sve projektne aktivnosti bile su u skladu s ciljem projekta te Općim i Specifičnim ciljevima poziva u okviru kojeg se projekt provodio: Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Posljednje dvije aktivnosti koje su odrađene u cilju jačanja kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva su: predavanje o prevenciji ugriza od zmije u sklopu male građanske akcije te izrada e-learning sustava Kako reagirati kod susreta sa zmijom (Zmije – „opasni“ susjedi iz prirode).

Predavanje o prevenciji ugriza od zmija u Našicama posljednje je u nizu predavanja u okviru male građanske akcije. Predsjednik Udruge Zmijolovac Darko Karamazan posljednji je put, uz podršku voditelja projekta Vlade Lađarevića, u okviru projekta ispričao sudionicima koje su najčešće vrste zmija u Hrvatskoj, kako spriječiti ugriz zmije, kako se ponašati u susretu sa zmijama i slično. Predavanju koje je trajalo 2 sata prisustvovalo je 12 zainteresiranih sudionika.

Kako na području Slavonije ne postoji velik broj organizacija civilnog društva koji se bave zaštitom životinja i pristupu istima (pogotovo ovoj životinjskoj vrsti – zmijama), Udruga Zmijolovac konstantno prima upite ostalih organizacija kako postupati u susretu sa zmijama i zaštićenim životinjama. Kako bi se zadovoljile potrebe lokalne zajednice, izrađen je e-learning sustav, kao sastavni dio web stranice projekta, koji je zbog svog digitalnog oblika dostupan široj javnosti, pojedincima, organizacijama itd. E-learning se sastoji od nekoliko sekcija: informacije o projektu, prijavitelju, mitovi i legende o zmijama, fizionomija zmija, vrste zmija, kako reagirati pri susretu sa zmijama, riječi stručnjaka, a jedan dio je posvećen i provjeri znanja (kratkom kvizu).

Podsjetimo, projekt Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice provodi Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac u suradnji s partnerima: Općinom Oprisavci, Općinom Bukovlje te Udrugom Slavonski planinari, i to od 25.11.2021. do 25.2.2023. godine. Ukupna vijednost projekta je 407.011,03 HRK, odnosno 54.019,65 €. Projekt sufinancira Europska unija (85 %) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac.